فهرست سرفصل ها
تاریخچه گیاه لوبیا
لوبیا نام نوعی دانه خوراکی است. در سال 1533 میلادی لوبیا به نام مکزیکی اولیه ایاکوک از آمریکا به اروپا آورده شد و از آنجا به سایر نقاط جهان راه یافت و اکنون همه ساله میلیونها تن به مصرف میرسد و یکی از مواد غذایی نسبتاً ارزان و فراوان زمین به حساب می آید.
لوبیا از 22% پروتئین، 62% قند از نوع نشاسته و 2% مواد چربی تشکیل شده است و یکی از مقویترین حبوبات روی زمین بهشمار میرود و چون مواد پروتئینی آن زیاد است، عدهای از دانشمندان آن را مانند عدس، گوشت فقرا هم نامیدهاند. زیرا تا حدودی میتواند جای خالی گوشت حیوانی را در یک برنامهٔ غذایی سالم پر کند و مواد لازم در گوشت را به بدن برساند. لوبیا برای بعضی از مردم که دارای معده ضعیف هستند غذای سنگینی بهشمار می آید و ممکن است به سختی هضم گردد.
کشت لوبیا با نوار تیپ در ایران
چندی پیش برای اولین بار در کشور، کشت لوبیا به روش آبیاری قطره ای در مرکز تحقیقات لوبیای خمین انجام شد.
با آبیاری نوین نوار تیپ، میزان مصرف آب کشاورزی در هر هکتار از ۲۵ هزار متر مکعب به پنج هزار متر مکعب کاهش می یابد. یعنی چیزی در حدود یک پنجم. با بررسی ایستگاه ملی تحقیقات لوبیا، در آبیاری معمولی از هر متر مکعب آب 200 گرم محصول لوبیا برداشت می شود که با اجرای آبیاری روش نوین نوار تیپ، مصرف هر متر مکعب آب کشاورزی به تولید 600 گرم محصول منجر می شود. یعنی چیزی در حدود سه برابر!
- افزایش عملکرد
- صرفه جویی 75 درصدی در آب کشاورزی
- نیاز نداشتن به کارگر ماهر برای فرایند آبیاری قطره ای
- کاهش مصرف کود شیمیایی
- بهره وری بالا
از مزایای استفاده از این محصول است.
فاصله نوار تیپ در لوبیا
نوع گیاه | فاصله خالی مسیر تراکتور | فاصله نوار تیپ ها از یکدیگر | فاصله روزنه های نوار تیپ |
لوبیا | 150 الی 200 سانتیمتر | 50 الی 75 سانتیمتر | 20 سانتیمتر |